Skip to main content

Sparrisresa till Lübeck 4-dagar

NYHET 2024

”SPARGELZEIT” – SPARRISSÄSONGEN

Sparris eller ”det vita guldet”– mycket mer än en grönsak i Tyskland. Följ med oss på JoRo buss till Lübeck och uppleva sparristraditionen på plats.

Sparris är en älskad grönsak och har en lång tradition i det tyska köket. I Tyskland är det den vita sparrisen som är mest populär. Sparrissäsongen firas under våren med många festivaler och marknader runt om i landet. Vi åker till en bondgård utanför Lübeckför att se hur de odlar och skördar denna ädla växt. För att ta oss ut till sparrisfälten kommer att åka gemensamt med traktor och vagn. Efter besöket på fälten får vi njuta av denna härliga delikatess när vi bjuds på sparrisbuffé på bondgården.

Fakta om sparristraditionen i Tyskland:

 1. I Tyskland är sparrissäsongen en efterlängtad tid på våren, vanligtvis från mitten av april till mitten av juni.
 2. Sparrissäsongen avslutas till ära av Johannes Döparen den 24 juni.
 3. Under säsongen skördas och äts den vita sparrisen i stora mängder i Tyskland, sammanlagt äter tyskarna ca129 000 ton sparris varje år.
 4. Vit sparris är den vanligaste sorten som odlas i Tyskland. Den odlas i speciella sparrisbäddar som täcks med jord för att hålla den vit. När den växer under jorden undviks exponering för solljus, vilket gör att den förblir vit.
 5. Många regioner i Tyskland firar sparrissäsongen med spännande sparrisfestivaler och marknader. Dessa evenemang erbjuder traditionell mat med sparris som huvudingrediens, musik och underhållning.
 6. En typisk tysk sparrisrätt är "Spargel mit Sauce Hollandaise und neuen Kartoffeln", vilket betyder sparris med hollandaisesås och färsk potatis. Det är en utsökt och mycket populär klassisk sparrisrätt som äts över hela landet.
 7. Sparrisodling har en lång historia i Tyskland. Ända från Romarna som via klostren hittade till tyskarnas hjärta. Landet har ett gynnsamma klimat för sparrisodling med en fruktbar jordmån och ett milt klimat.
 8. Traditionellt plockas sparris för hand. Sparrisplockare går längs raderna på åkerbäddarna och skördar sparrisen genom att skära av den under jorden.
 9. Sparrisen är inte bara en maträtt i Tyskland utan har också en kulturell betydelse. Sparrissäsongen markerar början på våren och ses som en efterlängtad tid då folk samlas för att tillsammans njuta av denna delikata grönsak.

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1 2 maj: Hemorten - Lübeck

  Vi åker söder ut genom Sverige och Danmark. I Rödby tar vi färjan över till Puttgarden. På färjan finns det möjlighet att äta lunch ombord. Vi fortsätter genom norra Tyskland och kommer fram på eftermiddagen till Lübeck och vårt hotell. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet och hinner även med en skön kvällspromenad i vackra Lübeck.

  Hemorten - Lübeck
 • Dag 2 3 maj: Lübeck

  Efter en härlig frukost börjar vi dagen med en rundtur i staden tillsammans med en lokal guide. Lübeck har många vackra byggnader och en spännande historia. På eftermiddagen har du fri tid att upptäcka Lübeck på egen hand. Passa på att besök någon av staden många spännande affärer, konditorier eller prova den berömda Marsipanen. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

  Lübeck
 • Dag 3 4 maj: Sparrisutflykt

  Dag tre åker vi på sparrisutflykt till en bondgård utanför Lübeck. Här får vi se och lära oss hur de odlar och skördar sparrisen. För att ta oss ut på fälten kommer vi att åka gemensamt med traktor och vagn. Efter besöket på sparrisfälten får vi njuta av denna delikatess när bjuds på sparrisbuffé på bondgården. På vägen tillbaka till Lübeck stannar vi på det stora köpcentret Citti. Här kan du handla det mesta från kläder, mat, delikatesser som ost och chark och givetvis öl, vin och sprit. På kvällen äter vi igen middag tillsammans på hotellet utan kvällen är fri för egna aktiviteter.

  Sparrisutflykt
 • Dag 4 5 maj: Lübeck - Hemorten

  Efter frukost packar vi bussen och beger oss mot färjan. Vi kör hemåt genom Danmark och vidare via Helsingör-Helsingborg in i Sverige. Det blir även ett stopp för mat i Ljungby innan vi når våra hemorter.

Karta