NYHET 2024
”SPARGELZEIT” – SPARRISSÄSONGEN
Sparris eller ”det vita guldet”– mycket mer än en grönsak i Tyskland. Följ med oss på JoRo buss till Lübeck och uppleva sparristraditionen på plats.

Fakta om sparristraditionen i Tyskland:
- I Tyskland är sparrissäsongen en efterlängtad tid på våren, vanligtvis från mitten av april till mitten av juni.
- Sparrissäsongen avslutas till ära av Johannes Döparen den 24 juni.
- Under säsongen skördas och äts den vita sparrisen i stora mängder i Tyskland, sammanlagt äter tyskarna ca129 000 ton sparris varje år.
- Vit sparris är den vanligaste sorten som odlas i Tyskland. Den odlas i speciella sparrisbäddar som täcks med jord för att hålla den vit. När den växer under jorden undviks exponering för solljus, vilket gör att den förblir vit.
- Många regioner i Tyskland firar sparrissäsongen med spännande sparrisfestivaler och marknader. Dessa evenemang erbjuder traditionell mat med sparris som huvudingrediens, musik och underhållning.
- En typisk tysk sparrisrätt är "Spargel mit Sauce Hollandaise und neuen Kartoffeln", vilket betyder sparris med hollandaisesås och färsk potatis. Det är en utsökt och mycket populär klassisk sparrisrätt som äts över hela landet.
- Sparrisodling har en lång historia i Tyskland. Ända från Romarna som via klostren hittade till tyskarnas hjärta. Landet har ett gynnsamma klimat för sparrisodling med en fruktbar jordmån och ett milt klimat.
- Traditionellt plockas sparris för hand. Sparrisplockare går längs raderna på åkerbäddarna och skördar sparrisen genom att skära av den under jorden.
- Sparrisen är inte bara en maträtt i Tyskland utan har också en kulturell betydelse. Sparrissäsongen markerar början på våren och ses som en efterlängtad tid då folk samlas för att tillsammans njuta av denna delikata grönsak.